Manuele therapie

Manuele therapie

Manuele therapie is een van de master opleidingen die na de opleiding fysiotherapie gevolgd kan worden. Deze drie jaar durende opleiding specialiseert een fysiotherapeut verder tot een behandelaar van meer complexere musculoskeletale gezondheidsproblemen (zowel bewegingsapparaat als zenuwstelsel). Dit doet de manueel therapeut door gebruik te maken van de best mogelijke bewijskracht vanuit literatuur en overige kennis en vaardigheden bij zowel onderzoeken als behandelen.

In de praktijk
De manueeltherapeut is verder uitvoerig opgeleid in het uitvoeren van technieken om gewrichten te behandelen. Naast technieken aan de ledematen worden technieken vaak toegepast op de wervelkolom. Hierbij kan gebruikt gemaakt worden van het mobiliseren door herhaalde bewegingen van het gewricht en daarnaast kan de therapeut ook manipulaties toepassen. Een manipulatie is een techniek met een korte snelle druk, welke een knappend geluid kan geven. In de volksmond wordt dit ook wel het kraken genoemd.

Manipulaties kunnen een snelle verbetering geven in zowel de bewegelijkheid van het gewricht als vermindering van pijn. Hiernaast word er door de therapeut natuurlijk ook gekeken naar de oorzaak van klachten en welke mogelijkheden iemand heeft om zijn of haar klachten te beïnvloeden. Dit kan bijv. door kennis over een klacht bij iemand te vergroten en/ of oefentherapie.

Behandelbare klachten

Manueel therapie blijkt een hogere effectiviteit te  hebben bij o.a. lage rugklachten  dan fysiotherapie en ook aangetoond dat manueel therapie (kosten)effectief is bij klachten vanuit de nek (w.o. cervicale hoofdpijn) en osteoartritis van de heup. Het kan teven een effectief hulpmiddel zijn bij klachten ontstaan in de werksituatie of na trauma.

U kunt manueel therapie overwegen bij o.a.:

  • hoofd- en/of nekpijn klachten

evt. met uitstraling naar schouder en/of armen

  • Schouderklachten
  • lage rugklachten

evt. met uitstraling naar de benen

  • hoge rugklachten

evt. in combinatie met rib- en borstpijn

  • duizeligheid vanuit de nek
  • kaakklachten
  • heupklachten (waaronder artrose)

Vragen?
Heeft uw na het lezen van deze tekst nog vragen over manuele therapie? Neem dan contact op met de praktijk en vraag naar Fons Smit (Manueel therapeut) of Tosca Kuijpers (Manueel therapeut i.o.) of mail naar tkuijpers@fysiocouperus.nl