Etalagebenen vanaf 1 januari in de basisverzekering

Positief nieuws voor mensen met zogenoemde etalagebenen! Vanaf 1 januari 2017 wordt de zorg voor deze patiëntengroep vergoedt uit de basisverzekering. Patiënten die revalideren bij een fysiotherapeut die is aangesloten bij het ClaudicatioNet krijgen een vergoeding van 37 behandelingen uit de basisverzekering.

Ruim 25.000 mensen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose claudicatio intermittens, in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. ‘Etalagebenen’ wordt veroorzaakt door verkalking en vernauwing van de slagaders, waardoor er te weinig zuurstof beschikbaar is voor de beenspieren. Dit geeft tijdens het lopen pijnklachten in één of beide benen. Die pijn is zo hevig dat mensen moeten stoppen met lopen. In rust neemt de zuurstofvoorziening weer toe en neemt de pijn af. Patiënten met etalagebenen moeten dus noodgedwongen pauzeren vanwege deze pijnklachten. Ze proberen dit vaak te verbergen door net te doen alsof ze een etalage bekijken; vandaar de naam ‘etalagebenen’.

De acute pijn, veroorzaakt door slagaderverkalking in de benen, kan veilig en goed worden verholpen door intensieve looptherapie onder begeleiding van onze fysiotherapeut Theo Schavemaker, gespecialiseerd ClaudicatioNet therapeut. Deze aanpak scheelt de patiënt een operatie met de daarbij behorende risico’s.

Bij looptherapie wordt niet alleen het pijnlijke been behandeld, maar deze behandeling heeft ook een positief effect op het andere been en de algehele conditie. “Mensen met etalagebenen moeten leren om ‘door de pijn heen te lopen’,” aldus Theo. “Dat is een hele stap, maar met de juiste begeleiding goed te doen. Niet alleen de fysieke inspanning kost energie; ook de noodzakelijke leefstijlverandering vraagt de nodige aandacht. Stoppen met roken, een actieve leefstijl, gezonder eten en het trouw innemen medicatie zijn vaste aspecten die ter sprake komen tijdens het individuele behandeltraject.”

Voor meer informatie over ‘etalagebenen’ of een afspraak met onze ClaudicatioNet Therapeut, Theo Schavemaker, kunt u ons telefonisch bereiken 020-6118027.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.